Ада Циганлија

Ада Циганлија

На реци Сави, у непосредној близини ушћа у Дунав, на удаљености од само 4 км од центра Београда, налази се негдашње острво, а сада полуострво Ада Циганлија. Обрасла густом листопадном шумом, прошарана пропланцима и ливадама, Ада је највеће, најлепше и најпосећеније излетиште, купалиште и одмаралиште Београђана.

Неки хроничари назив овог острва проналазе у сложеници келтских речи "синга" (острво) и "лиа" (подводно земљиште), па се тако дошло до речи сингалија од које ће у каснијој транскрипцији настати реч "циганлија". Ада је као ретко природно богатство била запажена још од Карађорђа и кнеза Милоша Обреновића, па је 1821. проглашена за државно добро, што је и данас.

Доња и горња преграда на рукавцу реке Саве изграђене су 1967. године, чиме је створено јединствено језеро, дуго 4,2 км, са просечном ширином 200 м, и дубином 4-6 м. У дане летње сезоне дневно се овде купа или на други начин рекреира и до 300.000 посетилаца. Укупна површина Аде Циганлије, са Адом Међицом и акваторијумом, износи 800 хектара.

 

Ада Циганлија је несумњиво један од централних еколошких пунктова, не само Општине Чукарица, већ и целог Београда. Захваљујући благотворној комбинацији утицаја водених површина и шумских комплекса Ада има необично специфичну микроклиму, која се одликује повећаном влажношћу ваздуха и нешто нижим летњим дневним температурама у односу на остале делове града. Главна климатогена вегетација Аде су храстове и брестове шуме. Средином прошлог века она је битно обогаћена уношењем америчке тополе и зеленог јасена. Најдивљији делови прекривени су некултивисаном вегетацијом, што отежава пролаз, али и подстиче истраживачку страст и авантуристички дух полуострва. Ада Циганлија обилује животињским светом, при чему су најбројније заједнице птица, посебно дивљих патака и галебова, али и фазана и препелица. Ада је, такође, једно од ретких "градских" места где се још увек у природи може видети срна или зец.

 

Плажа око Савског језера је у целости уређена и опремљена неопходним инфрастуктурним објектима, па је једна од највећих и најлепших плажа на вештачким језерима у Европи. Вода Савског језера је топлија од речне и чистија и језеро је погодно за масовну рекреацију. Савско језеро својим положајем, квалитетом воде, опремљеношћу објеката и дужином стаза је веома погодно за врхунска такмичења на мирним водама. Језеро је погодно за пливање, веслање, кајак, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци и друге спортове, па је на њему одржано више светских и домаћих првенстава.

На Ади Циганлији има и преко 50 различитих спортских терена на отвореном, међу којима је и голф терен и жичара за скијање на води. Постоје фудбалски терен, тениски, рукометни, одбојкашки и кошаркашки терени, као и игралишта за бејзбол, рагби и хокеј на трави. Ту су и терени за одбојку на песку и аква сокер, а од екстремних спортова: банџи џамп, вештачка стена и пеинтбол.

 

Посебно благо спортског риболова Београда представља језеро Ада сафари. Од некадашње мочваре зарасле у шипражје и трску, 1994. направљено је језерце површине 6 хектара. Ада сафари језеро је порибљено капиталним и ретким примерцима рибе, строго контролисаног квалитета, као што су: шаран, амур, бабушка и врло ретка и атрактивна риба лињак.
Клуб "Ада сафари", тел. 354-8214, www.adasafari.co.rs

Ада Циганлија је културно-забавни центар Београда, посебно у летњем периоду. Организују се бројне спортске, културне и забавне манифестације. Угоститељску понуду Аде чини више десетина ресторана, кафића и клубова. На улазу су паркинг-простор за хиљаду возила и марина у Чукаричком рукавцу, погодна за пристајање чамаца, јахти и мањих бродова. Посетиоцима Аде Циганлије стоје на располагању и продавнице, простори за пикник, куглана, мини-голф, кочије са коњима, туристички возић, педалине и сандолине за вожњу језером, као и еко-брод на електрични погон.

ЈП "Ада Циганлија"
Ада Циганлија 2, тел. 3541-117, www.adaciganlija.rs

 


 

Погледајте фото галерију Ада Циганлија