У Галерији '73 синоћ је отворена изложба скулптура „Бронза“ вајара Драгана Милеуснића (1943-2019).

Изложбу је свечано отворио председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић.

Нама Чукаричанима је посебна част да је чувени вајар био наш суграђанин, један од оснивача и чланова уметничког савета Галерије '73, у којој се данас налазимо, и добитник награде општине „Матија Бан“ за допринос у области уметности. Ова установа културе данас не би имала тако велики значај, да темеље културе нису постављале личности попут господина Милеуснића. Драган Милеуснић је својим стваралаштвом, чији део имамо срећу да видимо данас и наредних дана у простору Галерије '73, оставио посебан траг у нашој ликовној уметности”, рекао је Коларић изразивши захвалност господину Ђорђу Кадијевићу и Галерији '73 што су окупили љубитеље уметности и омогућили да се с поносом сећамо стваралаштва и личности нашег великог вајара.

Коларић је истакао да је ГО Чукарица један од центара културе, чему је допринело и отварање Театра на Брду, али и активности Галерије `73 у промовисању културе ван граница наше земље.

Изложба Бронза је за Галерију `73 веома значајан догађај, јер имамо част да први пут видимо и сагледамо део једног опуса ствараног у различитом времену. Свака скулптура овог вајара има посебан сензибилиет својствен великом уметнику. Галерија '73 ће се засигурно заложити да сви наши великани добију заслужено место у заједници где су радили и стварали“, речи су Миреле Пудар, директорке ове галерије.

О Милеуснићевом ставралачком опусу говорио је Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар, који је за Милеуснићев став и начин како је говорио о ономе шта ради, срочио сентенцију: „Уметност за мене, то сам ја.“ „То звучи врло претенциозно а заправо је израз најдубље скромности. Ако хоћу да га лоцирам, као историчар уметности онда бих рекао да је он у ствари последњи изданак нашег позног модернизма“, изјавио је Кадијевић.

У музичком делу вечери, наступала је Јована Анђелковић, која је извела неколико композиција на класичној гитари.

Током трајања изложбе биће пројекција кратког филма „Лепота је одсјај истине“, ауторке Славице Стефановић, уреднице културног програма РТС1.

 

Драган Милеуснић (1943-2019) рођен је 1943. године у Београду. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду, 1966. године, у класи професора Мише Поповића. Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је награде Матија Бан коју додељује ГО Чукарица.

Изложба „Бронза“ ће трајати до 7. јула 2020. г.