Традиционална манифестација од посебног значаја за Град Београд, седмо Спортско Сабрање Свете Србије, одржана је на Ади Циганлији у организацији Православног спортског удружења „Свети Срб и ја“, а уз подршку Градске општине Чукарица.

Манифестација се одржава са благословом Његове светости патријарха српског господина Иринеја и настала је са идејом промовисања важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих и њиховог хармоничног васпитања.

Сабрање је отпочело Светом литургијом на отвореном, а манифестацију је отворио председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић.

"Велика ми је част и задовољство да вас поздравим у име Градске општине Чукарица, која већ седму годину заредом подржава ову јединствену манифестацију која окупља младе уз спортске, културне и духовне активности. Драго нам је да је манифестација наишла на велико прихватање наших суграђана и гостију и да сваки пут окупља све више учесника. Тако ће, верујемо, бити и овог пута, где ћемо уз спорт, дружење и уметност, младима послати поруку да буду вредни, добри и поштени људи, да се баве спортом и негују солидарност и хуманост”, истакао је Срђан Коларић изразивши захвалност Православном спортском удружењу “Свети Срб и ја” које успева у својој мисији да усмерава децу ка спорту и негује породичне и духовне вредности.

"Спорт је вид духовног оплемењавања и веома је важан за очување духовног и телесног здравља наших најмлађих. Зато се општина Чукарица труди да улаже у школски спорт и од најранијег узраста промовише активан начин живота код најмлађих. Такође, за време распуста Општина организује различите спортске активности и кампове, како би наши ђаци што квалитетније проводили слободно време", поручио је Коларић.

Присутне је поздравио и Арно Гујон којем је уручена захвалница за помоћ у виду спортске опремe деци са Косова и Метохије.

У циљу представљања традиције олимпизма код нас, ове године у културном делу програма манифестације било је речи о историји олимпизма у Србији, јер та филозофија живота подржава и многе тековине и вредности живота код нас како у прошлости, тако у садашњости и трудом и радом данашњих генерација и у будућности. Опредељеност ка томе потврђује и сам слоган овогодишње манифестације: “Спорт је наша азбука”.

Посетици су имали прилике да уживају у културно-уметничком и спортском програму и фестивалу традиционалне музике, а за све учеснике био је припремљен и ручак-војнички пасуљ. На крају дана, најбољим такмичарима додељене су и награде.