У оквиру манифестације „Дучићев дан“ на платоу испред Музеја Херцеговине, у среду 7. априла, отворена је изложба посвећена Матији Бану под називом „Писма са Бановца“. Изложбу је приредила Туристичка организација Чукарица у сарадњи са Центром за мултимедијалну уметност и комуникацију „Танграм“ и Архивом Србије, а по жељи организатора остаће у фундусу Музеја Херцеговине као поклон Требињу.

Кроз лична документа, писма, извештаје, указе, књиге, фотографије, репродукције уља на платну и сусрете представљен је животни пут и делатност Матије Бана – рођеног Дубровчанина, угледног Београђанина, панслависте, Југословена, дипломате, књижевника, професора Лицеја у Београду, првог члана Академије уметности Српске краљевске академије и првог становника Бановог брда, по којем данас овај део Београда и носи име.

Отварајући изложбу градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су живот и дело Матије Бана били велики изазов за ауторе изложбе – Светлану Митровић из Етнографског музеја и Пеђу Милојевића из Танграм центра из Београда, на који су они успешно одговорили и подарали овакав културни чин, вредан сваког поштовања. Ћурић је истакао да се ова изложба доживљава као својеврстан омаж Матији Бану и подсетио на књижевни рад Матије Бана, наводећи да је иза њега остао богат опус.

Један од аутора изложбе Пеђа Милојевић рекао је да је Матија Бан ренесансна личност, те истакао његов значај у дипломатији, књижевности и позоришту.