Представљање књиге и пројекција филма о Софији Јечини (Русија)

 

У галерији Српског културно центра у Пули отворен је 13. Фестивал српске културе у Истри, који је ове године посвећен данима руско-српског пријатељства. Специјални гост ове године била је КУ Галерија `73, која се представила дводневним програмом. Прво вече било је у знаку изложбе слика Софије Јечине из Русије која носи назив „Друге обале“.

Другог дана манифестације уприличена је пројекција филма “У потрази за местом”, аутора и продуцента, Мирослава-Бате Петровића, ветерана српског документарног филма, а потом и промоција књиге „Београд у плавом“ ауторке Софије Јечине.

Филм “У потрази за местом” представља портрет Софије Јечине као личности и уметнице, њеног схватања живота и уметности, њеног уметничког сензибилитета, са великим избором њених слика, и уз  сасвим мало биографских података, који су у другом плану.

После пројекције филма одржана је промоција књиге „Београд у плавом“. Књига “Београд у плавом” сачињена је од Софијиних слика и литерарних текстова који се у потпуности допуњавају. Оно што је на сликама, не може се наћи у текстовима, и обрнуто. У литерарном делу књиге, Софија, без устручавања, пише и описује своје најинтимније доживљаје, емоције, недоумице, жеље, страхове… Она ништа и ни од кога не скрива, отворена је и искрена. У својим текстовима Софија је песник који се изражава у прози, а с друге стране је писац који слика поезију.

Оба догађаја наишла су на велико интересовање пулске публике а манифестација је организована у сарадњи Српског културног центра у Истри и Галерије `73, Удружењем руске националне мањине Истарске жупаније „Руски дом“ и градом Пула.