Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је заједно са председником Градске општине Чукарица Срђаном Коларићем у оквиру акције „Градоначелник у вашем дому, вама на услузи” посетио данас породично пољопривредно газдинство Табаковић у Великој Моштаници у Градској општини Чукарица. Обиласку газдинства су присуствовали и помоћник председника ГО Чукарица Никола Аритоновић, шеф одборничке групе СНС у Скупштини ГО Чукарица Раде Петровић и извршни директор ЈКП „Јавно осветљење“ Милан Раонић.

Породично газдинство Дејана Табаковића добило је награду Града Београда за најбољег пољопривредника у 2018. години. Украсна зелена салата је њихов заштитни знак и главни извор прихода, а баве се прављењем пластеника. Пољопривредно домаћинство породице Табаковић простире се на површини од 4 хектара, а 55 ари је под пластеницима.

Подржавајући предузетнике који су покренули своју производњу, посебно у области пољопривреде, Градска општина Чукарица је помогла изградњу пута и прилаза који је Табаковићима омогућио и лакши прилаз до домаћинства.

Радојичић је поручио да му је циљ да путем ове акције у директним разговорима са породицама из најразличитијих друштвених миљеа, у свим градским општинама, дође до одговора на који начин Град може још више да допринесе квалитету живота и развоју породичних малих бизниса у локалној заједници.

“Град Београд има преко 250.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега је око 170.000 обрадиво. На територији 17 градских општина постоји више од 30.000 регистрованих пољопривредних газдинстава. Ово је важна привредна грана за Београд и у њу морамо улагати јер ће се то вратити кроз нова радна места, повећан извоз и раст животног стандарда”, указао је градоначелник.

Градоначелник је додао да су улагања Града Београда у пољопривреду од 2012. године повећана 12 пута, односно да су тада износила око 20 милиона динара, а сада износе преко 200 милиона динара годишње.

Током ове године је спроведен конкурс за подршку руралном развоју у вредности од укупно 180 милиона динара. Додељено је: 10 милиона динара за развој сточарства, 40 милиона динара за развој воћарства и повртарства, 30 милиона динара за развој пчеларства и за механизацију 100 милиона динара.

“Предност увек дајемо младим пољопривредницима, газдинствима са већим бројем чланова, као и газдинствима чији су носиоци жене. Ово је јако важно јер на тај начин подстичемо младе људе да остају на селу, на имању својих прадедова и започну сопствени посао. Поред поменутих субвенција, у сарадњи са Пољопривредним факултетом у Земуну организујемо многобројне бесплатне курсеве и обуке из области пчеларства и органске производње. Нагласио бих важност органске производње као битног сегмента ове области, јер нам је циљ да грађани имају здраву храну, чист ваздух и воду”, рекао је Радојичић.

Како је градоначелник навео, велики пољопривредни потенцијал изражен у хектарима пољопривредног земљишта, као и близина финалног тржишта, а то је двомилионски град, дају могућност да се произведени производи директно пласирају.

“Све то доприноси отварању нових радних места и упошљавању наших суграђана у области агробизниса и пољопривреде. Са друге стране, нашим суграђанима омогућавамо свеже, квалитетне и органски прихватљиве намирнице. Због добре логистике: две пловне реке, ауто-пута, железнице и аеродроме, велике су могућности за извоз пољопривредних производа произведених на територији Београда”, закључио је градоначелник.