Седми Сабор човекољубља Србије, одржан је данас у парку на Бановом брду уз учешће тридесет установа социјалне заштитe из Србије, као и из Републике Српске и Црне Гoре. Организатори већ традиционалне хуманитарне манифестације су Црвени крст Чукарице и општина Чукарица.

Овогодишњи Сабор човекољубља Србије отворио је Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Живимо у времену у којем појединац постаје центар света, а када је појединац центар света, онда је тај свет нешто што прераста у изобиље себичлука у којем се нарушава и раздире породица као основна ћелија друштва из којег потиче све“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и истакао да је у данашње време промовисање човекољубља, нешто што је ретко, и што заслужује сваку похвалу и подршку, јер понекад представља борбу са ветрењачама.

Ми смо друштво у којем стари заузимају веома значајан проценат нашег становништва, када је већ то тако то значи да је задатак јасан, они који су млађи треба да буду спремни да им притекну у помоћ”, оценио је Селаковић и додао да је много оних којима потребна помоћ.

Селаковић ја рекао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има блиску и партнерску сарадњу са организацијом Црвеног крста, која ће у наредном периоду бити још више унапређена и ојачана.

Присутне је поздравио председник општине Чукарица Срђан Коларић, који је подсетио да је жеља да се помогне, покаже солидарност, али и окупи и дружи, подстакла је Црвени крст Чукарице и општину Чукарица да покрену ову дивну манифестацију, као мисију солидарности и човекољубља.

„Сабор човекољубља је манифестација настала са намером да повеже све људе добре воље са онима којима је помоћ и подршка потребна и као таква је стекла велику подршку како грађана тако и институција“, рекао је председник Коларић и изразио захвалност министру Николи Селаковићу који је отворио овогодишњи Сабор и свим учесницима и гостима који су подржали Сабор, као и малишанима са Косова и Метохије, члановима КУД-а „Крива река“, који учествују на Сабору и гости су Црвеног крста .

Присутнима су се обратили и председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић и секретар Црвеног крста Чукарица и идејни творац Сабора Звездан Брадић. Манифестацији су присуствовали председница Скупштине ГО Чукарица Лидија Јовановић, помоћник министра Миладин Брковић, члан Већа општине Чукарица Александрар Благојевић.

Као и сваке године, за исказану солидарност и човекољубље, предузећима, институцијама и појединцима додељене су награде „Чари човекољубља“ у пет категорија, а уручио их је министар Никола Селаковић.

Награде су припале Саши Ићитовићу који је донирао новчану помоћ у износу од 1.200.000,00 динара за лечење дечака Луке Стајковића, предузећу КИБИД за донацију више од 5000 пакета хране за бебе, а добитници признања за исказану помоћ и човекољубље су и Банка хране Београд за донацију од 400 тона хране, Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ за пријем деце са Косова и Метохије и Београдска хроника РТС- а, која је награђена у категорији за медиј који је у претходној години дао највећи допринос промоцији човекољубља.

На Сабору је учествовало 30 установа социјалне заштите, специјалних школа и удружења и они су овом приликом представили креативност и богатство рукотворина својих корисника. Током трајања манифестације организована је и акција добровољног давања крви на којој су крв дали посетици Сабора.

 

У културно-уметничком делу програма учествовали су чланови КУД-а „Крива река“, корисници Установе за децу и младе Сремчица и ШОСО „Свети Сава“, као и ансамбли „Има дана“ и „Староградска Србија“.