Поводом храмовне славе и обележавања 220 година од Прве устаничке Скупштине у Остружници, Храм Преноса моштију Светог оца Николаја и Градска општина Чукарица организовали су манифестацију под називом „Стазама устаника“.

Манифестација је почела светом архијерејском литургијом коју је у Храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Остружници, поводом храмовне славе, служио Његово преосвештенство епископ липљански г. Доститеј, викар патријарха. Епископу Доситеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству великог броја верног народа.

Потом је у Дому културе у Остружници приређен богат културно-уметнички програм поводом обележавања 220 година од Прве народне скупштине која је одржана у овом чукаричком насељу.

Манифестацији су присуствовали народни посланик др Владимир Орлић, председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и извршни директор ЈП “Јавно осветљење” Милан Раонић.

Присутне је поздравио народни посланик др Владимир Орлић, који је честитао житељима Остружнице храмовну славу.

“Обележили смо вечерас храмовну славу и велики јубилеј - 220 година од Прве устаничке Скупштине у Остружници. Са поносом данас говоримо о славној историји, али и о безвременској вредности слободе, која је и данас за нас - највећа вредност. Наша Црква, која нам је чувала народ у најтеже време, уз своју је државу и данас, у доба великих изазова. Заједно ћемо да се боримо и у будућности, чуваћемо своју слободу. Остружница ће у тој борби имати увек посебно место”, истакао је др Владимир Орлић.

У културно-уметничком програму су учествовали Хор Храма Преноса моштију Светог оца Николаја, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, КУД „Милорад Пантић“ из Остружнице, мелод и појац Хаџи Никола Мијовић, глумци Иван Вучковић и Александар Дуњић, ОШ „Карађорђе“ из Остружнице и вокални солисти Лена Марковић и Оливера Лукић.

Програм је благосиљао епископ новобрдски Иларион, викар Патријарха српског.

 

Црква Светог Николе у Остружници, подигнута између 1831. и 1833. године као задужбина кнеза Милоша Обреновића, заштићено је као културно добро.Саграђена је у центру насеља у коме је одржана Прва народна скупштина за време Првог српског устанка, коју је крајем априла/почетком маја 1804. године сазвао Карађорђе. На њој су се окупили сви народни прваци за време Првог српског устанка на челу са Карађорђем, Станојем Главашом, Васом Чарапићем, протом Матејом Ненадовићем и другим истакнутим српским јунацима. Српски устаници су на Остружничкој скупштини усагласили захтеве за ослобођење Србије који су постали циљеви Првог српског устанка на челу с вождом Карађорђем.