У Централном словачком образовном центру (Stredoslovenskom osvetovom stredisku) недавно је отворена изложба слика савремене српске уметности из уметничке збирке Галерије '73 из Београда. У питању су радови водећих српских уметника, као што је светски позната уметница Мирa Маодуш, као и професори Саво Рупић, Љубомир Вучинић, Мирјана Томашевић, Никола Вукосављевић, Петар Ђорђевић, Саво Пековић, Ирина Шерњавски Шантрић, Милан Кацевски, Миодраг Пантовић и Јелена Аранђеловић и других уметника, први пут су изложени у Банској Бистрици.

Отварању изложбе присуствовао је почасни конзул Амбасаде Републике Србије у Словачкој господин Мојмир Врлик.Он је истакао важност сусретања српских и словачких сликара као и могућност будуће културне размене. Господин Мојмир Врлик је навео да уметност један леп начин представљања културног наслеђа једне земље.

О изложби и њеном значају за интеркултурни дијалог две земље говорила је директорка Галерије `73 Мирела Пудар. Она је истакла да јој је посебна част што се Галерија 73 представља у централној Словачкој. Госпођа Пудар се захвалила организаторима изложбе и госпођи Катарини Моснаковој Баглашовој.Она је подсетила да су српски сликари у организацији Галерије имали прилику да представе своје ликовно стваралаштво у Братислави.

У име Централног словачког образовног центра, госте је дочекала Татиана Урбановá, која је подсетила да је у прошлости Централно словачки образовни центар већ сарађивао са Србијом у области позоришта, музике и традиционалне народне културе и додала да јој је посебна част што се ове године по први пут представљају српски сликари.

Изложбу је свечано отворио уметник професор Јарослав Ухел, који је изразио задовољство чињеницом да се у Словачкој коначно представљују и професори српских уметничких академија. У музичком програму наступио је познати словачки уметник Ондреј Друга који је обогатио догађај извођењем песме Косовски божурови.

Изложбу у Банској Бистрици у Словачкој подржала је Градска општина Чукарица И Амбасада Словачке Републике у Србији.