Пројекат за промоцију и подстицај дечије читалачке кондиције „Читалачка значка“, који је покренуо Културни центар „Чукарица“ 2018. године, представљен је првацима Основне школе „Доситеј Обрадовић“ на Умци, у понедељак, 2. новембра.
Пројекат је представила библиотекарка и сарадница на пројекту Маја Милићевић.
- Важно је што раније мотивисати децу да се друже са књигом, треба им приближити зашто је то важно, довести их у библиотеку – каже библиотекарка Маја. Она је са децом читала песме из збирке „Ђиха, ђиха“ - Јована Јовановића Змаја, не би ли им приближила сам пројекат али и једно од дела које је у оквиру програма предвиђено за њихов узраст.
Прваци су се видно заинтересовали за програм који им је престављен. Са библиотекарком су дискутовали о прочитаним песмама, а онда и разговарали о својим омиљеним причама и бајкама.
- Ја највише волим оне које ми је причала бака – изјавила је једна Бојана. Док један Урош и Вукашин сматрају да су – „Три прасета“ најбоља бајка свих времена.
Дружили су се са библиотекарком и илустровали своје омиљене приче.
- Треба да заволе књигу, она је њихов најбољи пријатељ – додала је библиотекарка Маја.
Основна школа на Умци учествује у овом пројекту од његовог покретања. Учитељица четврог разреда, Јелена Таминџић, која од самог почетка учествује у пројекту, истакла је да је у претходној години тешко било спровести програм у вандредним условима, али да су ипак истрајали у намери да деци приближе књигу. Милица Шојић