Дан словенске писмености и културе, 24. мај, Културни центар „Чукарица“ обележио је онлајн дружењем, путем ЗУМ апликације, са децом и наставницима из Српских допунских школа у Италији, Француској, Немачкој, Данској, Норвешкој, Грчкој, Великој Британији, Словенији, Швајцaрској и основних школа општине Чукарица: ОШ “Уједињене нације”, ОШ “Бановић Страхиња”, ОШ “Ђорђе Крстић”, ОШ “Вук Караџић”, ОШ “Карађорђе” - Остружница.

Радост заједништва и лепоту читалачке речи приказали су представници из свих земаља учесница у програму „Читалачка значка“, који је у КЦ „Чукарица“ покренут још 2018. године, са циљем неговања богатог културног наслеђа српског народа и преношења традиционалних вредности на младе нараштаје који желе да раде на очувању културе говора, читања и писања.

Учесници, деца КЊИГОЉУПЦИ, су говорили о књигама српских писаца које су прочитала, о ликовима који су их посебно заинтригирали, али и читалачким дневницима које су имали за задатак да ураде након прочитаног дела, користећи матерњи језик. Током састанка приказани су и неки од илустрованих дневника ученика Српских допунских школа из девет земаља: Италија, Немачка, Данска, Норвешка, Грчка, Велика Британија, Словенија, Француска и Швајцарска. На адресу Културног центра „Чукарица" из ових девет земаља послато је 150 читалачких дневника.

Мали представници земаља у којима се изводи настава на српском језику су о прочитаним делима, уз рецитовање одабраних стихова и музичке интерпретације, разговарали са књижевним критичарима Виолетом Ђорђевић, вишим саветником Библиотеке града Београда, и Биљаном Марковић Јевтић, дечјим писцем. Вршњаци из Србије су представили омиљене књиге и препоручили их другарима у дијаспори и региону.

Овај програм КЦ „Чукарица“ реализује уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и ГО Чукарица.