Традиционално осмо Спортско Сабрање Свете Србије биће одржано у суботу, 26. јуна, на Ади Циганлији. Као и сваке године, ова манифестација почиње светом литургијом у 9:00 часова, а свечано отварање ће бити у 11:30 часова.

Спортско Сабрање Свете Србије је манифестација ”од посебног значаја за Град Београд”, коју са благословом блажене успомене патријарха српског господина Иринеја, већ осам година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС). Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, како је то блаженопочивши патријарх Иринеј назвао кованицом ”хармонично васпитање”, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила више од 160.000 посетилаца.

Прве године спортска тема је био фудбал, друге кошарка, треће тенис, четврте краљица спортова-атлетика, пете рукомет, шесте одбојка, а седме је обухваћен читав спортски спектар вештина кроз тему Олимпијаде и олимпијских спортова. Ове године ћемо промовисати важност спорта за наше најмлађе под слоганом: ”И ми смо спортисти”.

Као већ етаблирана манифестација у спортско-друштвеном календару наше престонице, Спортско Сабрање сваке године омогући не само посетиоцима, него и институцијама као што су: Војска Србије, МУП Србије, Српска православна црква, спортски савези, витешка удружења, уметнички ансамбли, позоришта, Дечији културни центар, спортисти-особе са инвалидитетом и деца са посебним потребама, да на једном месту са својим програмима на необичан, али веома садржајан, начин окупе људе од седам до седамдесет седам година да се друже и проведу са својим породицама изузетно квалитетно време на Ади Циганлији.

На преко 50 спортских станица читавог дана деца спортисти показују спортске витешке способности, а познати спортисти им показују мале тајне омиљених дисциплина, док на бини квалитетни уметници нижу као какву бисерницу прелеп програм који преко музике, фолклора, беседништва, глуме, савременог плеса и мини концерата наших певача популарне музике комуницира са свим посетиоцима Спортског Сабрања.

Наравно, незаобилазан је и породични ручак који се сервира на отвореном - војнички пасуљ, коме се сваке године због потражње припрема нека стотина порција више. Такође, деца спортисти имају организоване спортске турнире из: фудбала, кошарке, рукомета, одбојке, тениса, где одмеравајући снаге најбољи тога дана освајају шампионаске медаље и пехаре.

Овогодишње 8. Спортско Сабрање ће се одржати 26. јуна и као и сва претходна, почеће светом литургијом, надамо се са началствујућим новим 46. патријархом српским господином Порфиријем.

 

САТНИЦА МАНИФЕСТАЦИЈЕ ”8. САБРАЊЕ СВЕТЕ СРБИЈЕ”:

Субота 26. јун, Ада Циганлије (простор и спортски терени десно од кружног тока)

9:00 – 11:00 Света Литургија

11:30 Отварање Манифестације – заједничка фотографија свих учесника спортских у културних садражаја

12:00 -12:30 Вежбамо са Ристом Спортистом – спортски програм за предшколце

12:30 Програм на бини и спортски програм, турнири на околним спортским теренима

16:30 Проглашавање победника

17:00 Затварање Манифестације

Турнири ће бити организовани из спортова: одбојка, фудбал, кошарка, шах, стони тенис, пецање.

Спортске станице: преко 40 спортских станица са презентацијом спорта: борилачких, моделарство, гимнастика итд…

Културно-уметнички програм: фолклор, балет, плесне групе, певачке групе.

Превоз у сарадњи са ГСП-ом обезбеђен, као и освежење, сендвичи, војнички пасуљ, за све учеснике као и пехари и медаље за најбоље у такмичењима.