После 15 година Тихомир Станић поново игра хит комад “Детињарије”. У Културном центру „Чукарица“, ова комедија биће изведена у четвртак, 17. марта са почетком у 19,30 часова.

Представу је, по тексту Рејмона Куса, режирао Душан Петровић.

Са овом представом, Тихомир Станић троструки је победник Другог Југословенског фестивала позоришта једног глумца, одржаног у Никшићу од 5. до 9. маја 1997. године.

За улогу у “Детињаријама” припале су му: Награда стручног Жирија; Награда публике; Награда критике. На позоришном фестивалу “Земун фест ’97” Тихомиру Станићу је додељена “Златна плакета” за најбољу мушку улогу.

Детињарије” су, наиме, одиграле мисионарску улогу у поновном враћању достојанства монодрами, што се врло брзо показало на делу…”

Тихомир Станић потврђује да је монодрама одговор јаких. Да је то преузимање терета читавог драмског збивања на себе, комплетне сцене, свих њених елемената и знакова, чак и сценографије: он уме да буде и њен део и да је узме за партнера ако хоће.

Он прихвата изазов да сједини и дисциплинује говорну и физичку радњу и да их све време строго контролише, да буде и протагониста и антагониста, да носи и радњу и противрадњу.

Један глумац тако, полако и вешто, али беспоговорно, увлачи публику удобно заваљену у сигурност и предности мрака, у своју реалност, стварност сцене, ослобађа је отпора и сумњи, суочава са другачијим и новим. Зато му се уложена енергија враћа.

Он ствара коло енергије, као струјно коло, које повезује сцену и гледалиште и то много убедљивије од већине представа које се тренутно са великом помпом играју у нашим позориштима…

 

Цена карте је 800 динара.