У галерији Културног центра Требиње отворена је изложба „У част Пушкину“ академске сликарке Мирјане Мире Маодуш, једног од најзначајнијих представника савременог српског сликарства. Ова изложба је део регионалне културне сарадње Галерије `73 у којој се и Требиње нашло на културној мапи ове познате српске сликарке.

Наиме, ове године Музеји у Паризу, Ливорну, Торонту и Токију обележавају стваралаштво српске сликарке Мире Маодуш. Подсетили би да се изложба У част Пушкину организовала у Галерији `73 поводом Дана Галерије.

Мирела Пудар, директорка Галерије ’73 из Београда, истакла је да су многи свјетски признати музеји посветили ову годину самосталним изложбама Мире Маодуш, желећи да прославе њен допринос историји савремене уметности. На тој културној мапи нашло се Требиње захваљујући посебној наклоности ове сликарке Дучићевом граду, у којем је имала своју самосталну изложбу и том приликом поклонила збирку посвећену стиховима Јована Дучића.

„Мира Маодуш жели да представи Европи Јована Дучића. Свима је познато да је он био дипломата, да је волео Француску, да је имао посебну наклоност према италијанској књижевности и уметности, али Европа мало зна о Дучићу као књижевнику. Намера и културна мисија српске сликарке јесте да међу великим светским песницима попут Пушкина, Рембоа, Бодлера представи и великог Јована Дучића”, истакла је Мирела Пудар.

У Херцеговини се ћирилица најбоље показује као основа нашег живота, националности и духовности. Ово што се вечерас догађа у Требињу је слика наше цјеловитости са Србијом, а Мира је наш амбасадор", навела је госпођа Слађана Скочајић, начелник градског оделења за културу која се обратила испред Управе Града Требиња, који су били домаћини ове изложбе.

Ауторка Мира Маодуш навела је да је ова изложба била у Галерији ’73 почетком јуна – када је и Пушкинов рођендан, а када се, у исто вријеме, обележава и Дан словенске писмености.

„Тако сам изложбу посветила „У част Пушкину“ и овде је његова слика. Моја жеља је да Дучића ставим поред Пушкина, јер су то за мене врхунски песници. У Дучићевим песмама пронашла сам оно што ја мислим, а не умем да изразим. Жеља ми је да он преко мојих слика оде у свет“, истакла је Мира Маодуш.

Испред Конзлулата Републике Србије, публици се обратио господин Мирослав Марковић који је и свечано отворио изложбу. Догађају су присуствовале бројне званице као и професори са Академије ликовних умјетности из Требиња.

Испред Градске општине Чукарица била је присутна члан Већа госпођа Бранка Спаић Флегер.

После Требиња, следећа станица је Ливорно, родни град Амедеа Модиљанија, који је живео у истом атељеу у ком је наша сликарка провела последње године живота у Паризу.

Изложбу слика Мире Маодуш „У част Пушкину“ организовали су Галерија ’73 из Београда и Културни центар Требиње, а пројекат су подржали Конзулат Републике Србије, Град Требиње и Градска општина Чукарица.

Поставка се може погледати до 31. августа.