У четвртак, 22. децембра са почетком у 19 часова, у Галерији `73 биће отворен 35. Чукарички ликовни салон, традиционална уметничка манифестација ове галерије која се одржава већ дуже од три деценије. Намера организатора ове изложбе јесте да једанпут годишње окупи одабране ликовне уметнике. Као и претходних година, уметници излажу по позиву чланова Уметничког савета галерије, ове године њих 22. Позив да излажу на овогодишњем Салону добили су: Марко Вукша, Kамерни трио (Елизабета Маторкић Бисенић, Лидија Узелац, Мирон Мутаовић), Жолт Ковач, Радмила Лиздек, Владан Љубинковић, Александра Марић, Борјана Мрђа, Милорад Панић, Саша Панчић, Душан Петровић, Рајко Попивода, Драган Рајшић, Тамара Ракић, Јован И Ракиџић, Кристина Ристић, Ђурђa Сивачки, Даниела Фулгоси, Aна Церовић, Ђорђе Чпајак и Милош Шарић.

„Свака изложба формирана на овај начин, без задате основне теме или слогана, својеврсни је изазов за саме уметнике да осветле одређене појаве и кретања виталног организма ликовне уметности. Стилска, идејна и формална разноликост изложених дела представља основу за поређења и закључке. Уметници се фокусирају на различите аспекте ликовног стваралаштва, који осликавају и збивања у друштву. Они на овој поставци развијају сопствене визуелне естетике, а њихова дела су одабрана на основу уметничког квалитета и могућности интерпретирања на различитим нивоима и са новим визуелним наративом. Преиспитивање ликовних традиција и коришћење искустава из историје модерне и постмодерне уметности можда су нити која повезују на први поглед прилично различите уметничке личности“ (Извод из текста за каталог, Наталија Церовић - историчар уметности)

И ове године Галерија `73 уз подршку Градске општине Чукарица додељује награду која носи назив “Полексија Тодоровић”, а која ће бити додељена аутору најбољег изложеног рада на Салону, по оцени стручног жирија. Као једна од првих сликарки у српској средини, Полексија Тодоровић је учествовала у оснивању Српског уметничког удружења, у активностима Београдског женског друштва, затим и у педагошком раду, као професорка цртања на Вишој женској школи. У Полексијином доприносу развоју културног живота наше средине у другој половини 19. века, проналазимо важне разлоге за баштињење њеног лика и дела, неговањем сећања на уметницу.

Изложба ће бити отворена до 10. јануара 2023. г.